SSP ( Safe and Sound Protocol )

 

Heb jij vaak het gevoel dat je altijd AAN staat of helemaal UIT?

Dan is SSP mogelijk iets voor jou.

 

SSP is een methode waarbij jouw autonome zenuwstelsel stap voor stap leert om zich (weer) te ontspannen. Dit gebeurt door naar gefilterde muziek te luisteren. Deze gefilterde en bewerkte muziek is zo samengesteld dat het je 'geactiveerde' of 'overgeactiveerde' zenuwstelsel kalmeert. Dit maakt dat je meer rust en veiligheid in je lijf ervaart . En kan je vervolgens signalen c.q. prikkels om je heen beter filteren, ontvangen en verwerken. Het contact  met anderen wordt makkelijker en emoties worden makkelijker te reguleren.  Je voelt meer balans, krijgt meer (zelf) vertrouwen en reageer minder heftig op prikkels.

 

SSP is gebaseerd op de polyvagaal theorie van Dr. Stephen Porges. Deze Amerikaanse psychiater heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan op gebied van stress en gevoel van veiligheid. SSP kan o.a. worden ingezet bij mensen die last hebben van angst, AD(H)D/concentratieproblemen, trauma/ verliesverwerking, emotieregulatie problematiek en/ of overprikkeling. Je kan dan last hebben van een 'overprikkeld' zenuwstelsel. De muziek van SSP blijft uitsluitend tussen de frequenties die horen bij een veilige, menselijke stem. De luisteraar traint hierdoor de ontspannen staat van het zenuwstelsel zodat hij/zij uit de stand van vechten, vluchten of bevriezen komt. Het is gemaakt om stress en angst te verminderen. Met behulp van het luisteren (via een koptelefoon) van gefilterde muziek worden de middenoor spieren getraind en uitgedaagd die verbonden zijn met je autonone zenuwstelsel.

 

SSP  bestaat uit 5 uur luisteren naar gefilterde Amerikaanse achtergrond muziek met een koptelefoon. Deze 5 uur durende behandeling is nodig om iemand te helpen zijn/haar zenuwstelsel te reguleren. Je kan deze behandeling plannen in vijf sessies van 1 uur ( liefst aaneengesloten dagen) of 10 sessies van een half uur ( liefst aaneengesloten dagen). Ik zal gedurende deze sessies bij jou in de ruimte aanwezig zijn om jou te observeren, te begeleiden en te ondersteunen.